
Apen mishandeld in video's op Facebook: oproep aan Meta
Nieuws
Slecht nieuws: op Facebook staan video's waarin extreme apenmishandeling voorkomt. Hoewel de filmpjes in strijd zijn met het beleid van Meta, weigert Facebook de video's te verwijderen. Samen met de andere dierenbeschermingsorganisaties van de Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC) roepen we Meta op tot actie.
Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren: ‘Het gaat om twee openbare Facebookpagina's waarop mishandelingsvideo's verschijnen. In die video's worden makaken, meestal nog jonge apen, opzettelijk verdronken, geslagen of gewurgd. Er is bijvoorbeeld een video met de titel ‘Baby leert zwemmen', waarin een babymakaak met geweld onder water wordt gehouden en vecht tegen verdrinking. Het is onbegrijpelijk dat deze beelden worden toegestaan.’
De pagina's hebben gezamenlijk meer dan honderdduizend volgers. De video's krijgen veel positieve reacties, zoals ‘duimpjes omhoog', lachende emoji's of aanmoedigende opmerkingen. Sinds eind maart neemt de content op de pagina's toe: momenteel worden er meerdere video’s per dag gepost, met steeds extremer geweld tegen de apen.
Sanne legt uit dat SMACC de pagina's en video's heeft gerapporteerd, maar actie uitblijft. Op een video waarin een babymakaak bijna verdronk in een emmer, reageerde Facebook dat de video was beoordeeld en er was besloten die niet te verwijderen. Daarnaast heeft een van de pagina's een ‘Creator badge’ gekregen, terwijl Meta's beleid stelt video's met dierenmishandeling te verbieden.
Sanne: ‘Het is walgelijk dat deze video's een podium krijgen. Samen met SMACC roepen we Meta op om de video's onmiddellijk te verwijderen en het moderatiebeleid van Facebook drastisch te herzien. Ben je gebruiker en kom je een video tegen? Kijk dan niet, reageer niet, maar rapporteer.’
Wat kun jij doen?
Laatst waarschuwden we samen met SMACC nog voor neppe reddingsvideo's, waarin dieren opzettelijk in levensgevaarlijke situaties worden gebracht. Ook deze video's circuleren veelvuldig op Facebook en andere sociale media als Instagram, TikTok en YouTube.
Lees in dit artikel meer over wat je kunt doen als je online dierenleed tegenkomt.

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen
