
Dolfinarium moet shows aanpassen: twintig overtredingen geconstateerd
Nieuws
Het Dolfinarium in Harderwijk laat shows zien die in strijd zijn met de vergunningsvoorwaarden. Dat blijkt uit een nieuw handhavingsverzoek van dierenorganisatie Bite Back. Het gaat om dolfijnen die een verzorger voortduwt, walrussen die klappen met hun vinnen en andere dieren die onnatuurlijk gedrag vertonen ter vermaak van bezoekers.
Op basis van videobeelden uit 2023 en 2024 blijkt dat verschillende diersoorten worden gebruikt voor zeker twintig showonderdelen die niet aan de eerder afgesproken eisen voldoen. Dat concludeert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dolfijnen en andere dieren doen trucjes op commando van trainers, zonder educatief doel – waar het Dolfinarium zich vaak mee wapent. Opvallend is dat sommige handelingen die de dieren tijdens shows uitvoeren, exact de gedragingen zijn waarvan de overheid eerder had bepaald dat ze niet meer mochten voorkomen.
De overtredingen hebben voornamelijk betrekking op dolfijnen, maar ook zeehonden, walrussen en zeeleeuwen moeten allerlei kunstjes doen. Het park moet zijn shows uiterlijk 11 april aanpassen. Als deze trucjes na die datum nog steeds worden geconstateerd, wordt er per onderdeel een dwangsom opgelegd. Dit kan zelfs leiden tot gedeeltelijke sluiting van het park.
Overtreding na overtreding
Het is niet de eerste keer dat het Dolfinarium regels overtreedt. De Visitatiecommissie Dierentuinen, die verantwoordelijk is voor de beoordeling van dierentuinvergunningen, uitte eind 2019 stevige kritiek op het Dolfinarium in Harderwijk. De shows met dieren waren te sterk gericht op vermaak in plaats van op educatie. Ook was er commentaar op de fotomomenten waarbij bezoekers met dolfijnen op de foto konden. Hier zijn wij het hartgrondig mee eens; publieksinteracties met wilde dieren bieden geen enkele educatieve toegevoegde waarde en zijn puur bedoeld ter vermaak, evenals de shows.
Ook toen zijn er al afspraken met de overheid gemaakt, en vervolgens overtreden. Zo bood het Dolfinarium in 2024 nog steeds betaalde fotomomenten met dolfijnen aan. Tegen de afspraken in! We weten dus niet zeker dat het Dolfinarium dit keer wél de afspraken gaat naleven. Hoeveel kansen krijgt het Dolfinarium nog voor er écht wordt ingegrepen?
Wat ons betreft is de maat al lang vol. En we zijn niet de enige: maar liefst driekwart van de Nederlanders (74%) ziet geen toekomst in het Dolfinarium in haar huidige vorm, blijkt uit opinie-onderzoek. Ook politiek gezien wordt de situatie steeds minder te verdedigen: zowel de VVD als de Partij voor de Dieren stelden Kamervragen naar aanleiding van de bevindingen van het RvO Ines Kostić van de PvdD noemde hier ook de lopende zaak van de dieren die het Dolfinarium wil verkopen aan het nieuwe Hainan Ocean Paradise, waar ze óók gebruikt zullen worden voor dolfijnenshows.
Fokverbod voor dolfijnen
Het houden van dolfijnen in gevangenschap is niet meer van deze tijd. In het wild hebben dolfijnen complexe sociale structuren en zwemmen ze elke dag enorme afstanden. Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde Dieren: ‘Geen enkel dolfinarium kan voldoen aan de behoeften van deze dieren. Daarom pleiten wij voor een verantwoorde uitfasering en een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap is daarin een eerste stap.’ De tuimelaar, de dolfijnensoort die in het Dolfinarium wordt gehouden, wordt niet met uitsterven bedreigd. Er is dus geen enkele reden om deze dieren te fokken, behalve winst.
‘Zolang het fokken van walvisachtigen wordt toegestaan, ligt er een decennialange verantwoordelijkheid op instellingen om voor deze dieren te zorgen, een verantwoordelijkheid die zij niet kunnen waarmaken, zeker niet in het licht van tegenwoordige ontwikkelingen,’ aldus Sanne Kuijpers. ’Het zet bovendien de deur open om dolfijnen te behandelen als handelswaar, zoals ook beoogt door twaalf zeezoogdieren naar China te sturen.’
Een groeiend aantal landen heeft een verbod ingesteld op dolfijnenshows en het fokken, transport en houden van dolfijnen en walvissen, ook binnen Europa. Er zijn meerdere opvangplekken voor walvisachtigen in ontwikkeling, zoals in de baai van het Griekse eiland Lipsi. Het wordt hoog tijd dat Nederland aansluit bij de beweging en een fokverbod instelt - dat volgens ons onderzoek juridisch haalbaar is. Ondersteun jij deze oproep?

Dolfijnen in gevangenschap

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?
